UltraCardio+ to w 100% naturalne kapsułki przygotowane z ekstraktów roślinnych które, po kontakcie z wodą, przebudzają żywe molekuły. Te małe czyściciele usuwają śluz cholesterolowy z naczyń, skrzepy przylegające do ścian...
Związek między ciśnieniem krwi a cukrzycą

Jak Twój organizm reguluje poziom glukozy
Najpierw zapoznajmy się z podstawowymi informacjami na temat cukru we krwi (glukozy). Glukoza we krwi służy jako podstawowe źródło energii dla wszystkich komórek Twojego ciała. Istnieją inne cząsteczki, które organizm może w razie potrzeby wykorzystać jako paliwo, np. ketony, ale dla uproszczenia skupimy się tutaj na glukozie.
Twoje ciało posiada czujniki, które określają, czy masz prawidłowy poziom glukozy we krwi. U osób bez cukrzycy poziom ten wynosi zazwyczaj od 70 do 120 mg/dl (miligramów na decylitr). Istnieje wiele hormonów, które albo aktywują się, albo milkną w zależności od potrzeb, aby chronić ten poziom glukozy. Jeśli poziom idzie zbyt niski, twój organizm może uwolnić hormony katecholaminowe (powszechnie znane jako hormony adrenaliny), aby wywołać wzrost poziomu glukozy we krwi. Jeśli glukoza we krwi idzie zbyt wysoki, twój organizm będzie uwalniać insulinę i inne hormony, aby skorygować poziom z powrotem w dół do odpowiedniego zakresu.
Osoby cierpiące na cukrzycę nie tracą zdolności do podnoszenia lub obniżania poziomu cukru we krwi; raczej hormony, które służą do utrzymania poziomu glukozy we krwi w odpowiednim zakresie nie funkcjonują prawidłowo, a czujniki oceniające poziom glukozy są również często upośledzone.
Jak organizm reguluje ciśnienie krwi
Podobny zestaw procesów dotyczy utrzymania zdrowego poziomu ciśnienia krwi. Pod wieloma względami, utrzymanie ciśnienia krwi w odpowiednim zakresie jest nawet bardziej istotne niż utrzymanie poziomu glukozy we krwi w odpowiednim zakresie. Twoje ciało ma mnóstwo sposobów na “wyprodukowanie” większej ilości cukru we krwi, jak również na stworzenie alternatywnych źródeł energii, takich jak ketony. Ale nie mamy żadnego sposobu, aby “zrobić” więcej ciśnienia krwi. Ciało może chronić poziom glukozy we krwi znacznie lepiej niż może chronić ciśnienie krwi. Jeśli doświadczamy niskiej objętości krwi, nie możemy natychmiast dodać więcej. Jeśli nie mamy wystarczającej ilości krwi, zemdlejemy, a to jest bardzo niebezpieczne dla mózgu i ciała w dłuższym okresie czasu.
Mając ograniczone możliwości podniesienia ciśnienia krwi, organizm polega na tych samych hormonach, które uaktywniają się, gdy glukoza we krwi jest niska katecholaminy, lub adrenalina, hormony, aby wpłynąć na tę zmianę. Katecholaminy zacieśniają naczynia krwionośne, utrudniając sercu pompowanie krwi przez tętnice, co podnosi ciśnienie krwi.
Z drugiej strony, jeśli ciśnienie krwi jest zbyt wysokie, organizm chce usunąć krew, aby zmniejszyć ogólną objętość w naczyniach i ułatwić sercu pompowanie krwi przez tętnice. Aby to osiągnąć, uwalniany jest tlenek azotu, który rozszerza (rozszerza) naczynia krwionośne i zmniejsza nacisk na nasze serce. Kiedy naczynia krwionośne w nerkach rozszerzają się, powoduje to, że uwalniają one więcej wody w celu obniżenia ciśnienia krwi. Efekt ten znany jest jako diureza, czyli usuwanie płynów. To tylko kilka sposobów na kontrolowanie ciśnienia krwi i są one najbardziej powszechne.
Osoby z nadciśnieniem, czyli stanem, w którym ciśnienie krwi jest podwyższone, nie są pozbawione możliwości kontrolowania ciśnienia krwi. Jednak podobnie jak w przypadku osób z cukrzycą, ich czujniki są upośledzone i ich reakcja na wysokie lub niskie ciśnienie krwi nie zawsze jest trafiona.
Jak cukier we krwi wpływa na ciśnienie krwi?
Jak te dwa systemy są ze sobą powiązane? Insulina, która odgrywa rolę w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, ma niefortunny związek z produkcją tlenku azotu w naczyniach krwionośnych. Blokuje ona zdolność organizmu do wytwarzania tlenku azotu. Tlenek azotu jest ważny dla naczyń krwionośnych, ponieważ jest jednym z niewielu sposobów na rozszerzenie rozmiaru naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. Jeśli osoba z cukrzycą stosuje insulinę, to poważnie upośledza ona zdolność organizmu do obniżania ciśnienia krwi poprzez produkcję tlenku azotu, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi.
W sytuacjach, gdy ciśnienie krwi jest zbyt niskie, opisana powyżej odpowiedź katecholaminowa nie dyskryminuje, w wyniku czego cukier we krwi również wzrośnie. To samo dzieje się, gdy poziom cukru we krwi jest zbyt niski; reakcja katecholaminowa jest pierwszą rzeczą, której organizm używa, aby to zrekompensować, a to z kolei powoduje wzrost ciśnienia krwi. W ten sposób niski poziom cukru we krwi lub niskie ciśnienie krwi może spowodować, że inne pójdą wysoko. Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że niektóre leki obniżające ciśnienie krwi lub poziom glukozy we krwi unieważniają wszelkie naturalne zabezpieczenia, które posiadamy i wywołują te zdarzenia.