Prawidlowe csisnienie
27 zdrowych nawyków
aby unormować ciśnienie krwi
KSIĄŻKA GRATIS
Ściągnij teraz

10 Najgorszych Pokarmów Do Zjedzenia, Jeśli Masz Nadciśnienie

Najgorsze nadciśnienie pokarmowe

Oto pokarmy, których należy unikać, aby kontrolować ciśnienie krwi:

1. Chipsy ziemniaczane

Istnieje mnóstwo dowodów na to, że wysokie spożycie sodu jest związane z wyższym ryzykiem rozwoju wysokiego ciśnienia krwi. Chipsy ziemniaczane są ostateczną (niezdrową!) słoną przekąską, a jeśli znajdziesz się jedząc chipsy ziemniaczane regularnie, skończysz ustawiając się na katastrofę. Jedno z badań wykazało związek między jedzeniem chipsów ziemniaczanych a wzrostem zachorowań na choroby serca.

2. Zupa w puszce

Problem z tą puszkową wersją zupy z makaronem z kurczaka? To pakowanie tonę sodu, zbyt. Kremowa zupa z kurczakiem Campbella, na przykład, zawiera 790 miligramów sodu w jednej porcji. Jedna cała puszka – o której wszyscy wiemy, że łatwo ją zjeść za jednym posiedzeniem – zawiera 1720 miligramów sodu. Pamiętaj, że American Heart Association zaleca nie więcej niż 2300 miligramów dziennie, z nadzieją na przejście do idealnego limitu nie więcej niż 1500 miligramów dziennie dla większości dorosłych.

3. Pizza

Przykro mi to mówić, ale pizza jest kolejnym pokarmem, który nie pomaga twojemu sercu ani ciśnieniu krwi. Nie tylko ma tony sodu, ale także jest pakowanie w tłuszcz nasycony.

4. Frytki

Pestki, które są smażone do złotej perfekcji może smakować świetnie, ale są one złe wiadomości dla ciśnienia krwi. Są one wypełnione tłuszczem i solą, co może prowadzić do tłuszczu z brzucha, a jeśli masz więcej tłuszczu, który jest przechowywany w swojej środkowej części, ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu będą wszystkie skończyć się wysokie, jak również. Naukowcy z Harvard Medical School nawet spojrzał na ponad 187.000 mężczyzn i kobiet w trzech badaniach i okazało się, że ci, którzy jedli cztery lub więcej porcji tygodniowo frytki były na 17% wyższe ryzyko posiadania wysokiego ciśnienia krwi.

Czytać także:  Co To Jest Zespół Białego Fartucha?

5. Soda

Nie jest tajemnicą, że soda nigdy nie jest idealnym napojem, ale jeśli potrzebujesz innego powodu, aby spróbować rzucić swój nawyk Coca-Coli, niech to będzie. Jedno z badań wykazało, że ci, którzy pili więcej niż jedną sodę lub inny napój słodzony cukrem każdego dnia, mieli wyższe ciśnienie krwi, co stawia ich na większe ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. To tylko jeden z przerażających skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości napojów gazowanych!

6. Mięsa z delikatesów

Mięso z delikatesów jest często obciążone sodem i często zawiera konserwant – azotan sodu. Azotany są faktycznie związane z potencjalnym ryzykiem chorób serca. Będziesz chciał pominąć te ciężkie, pełne mięsa kanapki!

7. Bekon

Podobnie jak wcześniejsze wędliny, bekon jest również nie do przyjęcia z tych samych powodów. On również ma tony sodu, który wiemy, że przyczynia się do nadciśnienia, i zawiera te dziwne azotany.

8. Alkohol

Jeśli zdarza Ci się wypić kilka drinków każdego wieczoru, aby się zrelaksować, być może będziesz chciał przemyśleć to odstresowujące działanie. AHA zaleca ograniczenie spożycia alkoholu, aby zapobiec wysokiemu ciśnieniu krwi, ponieważ picie zbyt dużej ilości alkoholu może rzeczywiście podnieść ciśnienie.

9. Dressing do sałatek

Możesz nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, że twój ulubiony, kupiony w sklepie sos do sałatek, ale jest duża szansa, że znajdziesz w nim jeden nieoczekiwany składnik: syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Jeśli Twoja dieta jest pełna cukru, w tym HFCS, jesteś w grupie zwiększonego ryzyka otyłości i wysokiego ciśnienia krwi.

W rzeczywistości, jedno z badań wykazało, że wysokie ilości fruktozy z dodanego cukru mogą prowadzić do zwiększenia ryzyka rozwoju wysokiego ciśnienia krwi. Więc jeśli twoje ciśnienie już nie jest tak niskie, jak chcesz, możesz sobie wyobrazić, że więcej słodkich rzeczy w żywności, której nawet nie zdajesz sobie sprawy, tylko pogorszy sprawy dla ciebie.

Czytać także:  Wysokie Ciśnienie Krwi

10. Pączki

FDA zaleca, abyś spożywał mniej niż 10 procent swoich dziennych kalorii z dodanego cukru. Istnieje duża szansa, że wiele osób spożywa więcej niż to każdego dnia, a jeśli zdarzy ci się zwrócić do pączka lub innego ukochanego wypieku na śniadanie i deser, jesteś w strefie zagrożenia. Wszystkie te dodane cukry nie są dobre dla zdrowia serca, a jedno z badań wykazało, że zwiększone spożycie dodanych cukrów może być związane z niekorzystnymi czynnikami zdrowia sercowo-naczyniowego, takimi jak wyższe ciśnienie krwi.